Azbesztmentesítés

Az azbeszt az ásványi szilikátok egy csoportjának olyan gyűjtő elnevezése, melyek különleges, szálas szerkezetet mutatnak. A molekula struktúrájukban szilícium-oxid mellett található pl. vas, magnézium, kálcium, nátrium. Az azbeszt struktúrája rendkívül vékony elemi szálakból áll, melyeknek átmérője a milliméter ezredrészénél is kisebb. Az elnevezés a görög azbesztosz szóból ered, ami “kiolthatatlant” vagy “maradandót” jelent.

Az alábbi legfontosabb azbeszttípusokat különböztethetjük meg: fehérazbeszt (chrysotil), kékazbeszt (krokydolith), barnaazbeszt (amosit). Ezek az ásványok gyakorlatilag az egész földön elterjedtek, még a földfelszínen is fellelhetőek.

Legjelentősebb lelőhelyei Kanadában, az egykori Szovjetunió területén és Dél-Afrikában találhatók. Az azbesztfelhasználás századunk elejétől az 1970-es évek közepéig erőteljesen emelkedett, azóta azonban visszaesőben van. Az azbeszthasználat csökkenése abból adódik, hogy az azbesztszálak belélegzése súlyosan egészségkárosító ezért 2005. január 1-től tilos annak forgalmazása, beépítése, újrahasznosítása és eltávolítása szigorú szabályokhoz és engedélyekhez kötött.

Az azbesztből készült legjellemzőbb termékek: tűzálló anyagok, tömítések és csomagolások, szűrők, fékbetétek és kuplungok, azbesztcement termékek (eternit), valamint a tűz-, hő- és zajvédelem céljaira alkalmazott azbeszttartalmú szórt vakolat.

Az építőiparban kétféle azbesztterméket különböztetnek meg: az erős kötésű (rendszerint 1 t/m³-nél nagyobb térfogattömegű – pld. azbesztcement termékek, eternit) és a gyenge kötésű (1 t/m³-nél kisebb térfogat-tömegű – pld. szórt azbeszt) azbesztet tartalmazó termékeket.

Azbesztmentesítés

Egy azbesztmentesítő cég speciális felkészültsége és az ezt igazoló okmányok nélkül Nyugat-Európa legtöbb országában ilyen tevékenységet nem lehet folytatni, az egészségre káros következmények miatt.

Munkatársaink rendelkeznek az azbesztmentesítéshez szükséges nemzetközi bizonyítványokkal és az elmúlt években végzett több, mint 200 nyugat-európai, valamint hazai projekt is bizonyítja, hogy mára a DRYCON Hungary Kft. piacvezetővé vált a hazai azbesztmentesítés területén.

Vállalatunk rendelkezik a legszigorúbb nyugat-európai előírásoknak is megfelelő gépekkel berendezésekkel, elszívókkal, zárt rendszerű porszívókkal, stb.

Szolgáltatásaink

  • Azbesztkataszter, felmérések, dokumentációk készítése
  • Szórtazbeszt szigetelés mentesítése
  • Azbesztzsinórok, karimák mentesítése
  • Azbesztpala mentesítése